Полезна Информация за Ягоди

Къде могат да се отглеждат ягоди?

Ягодата е многогодишно тревисто растение и може да се отглежда на всякъде в България, от равни полета до високопланински части. Основната разлика е във времето на цъфтеж и плододаване.

За пример може да се вземе Южна България където активния сезон започва през първите дни на месец Май, а в Северна България активния сезон започва около 10 -14 дни по късно, според района и надморската височина това може да бъде и повече от 10 – 14 дни.

Кога е най-подходящото време за засаждане на ягоди?

Засаждането на ягодите основно се извършва през пролетта и през есента, но може да се извършва и през цялата година според типа разсад.

През Пролетта засаждането започва от началото на месец Март до края на Месец Април, като се препоръчва засаждането да се прави преди разсада да е цъфнал на полето, ако се използва пресен разсад на Гол Корен.

Ако това е така и разсада е цъфнал цветовете ще загинат и няма да образуват плодове от тези цветове, но това ще стане на по- късен етап след като растенията се прихванат успешно и започнат да цъфтят отново.

През есента засаждането на ягодите може да започне от края на месец Август и да продължи до края на месец Октомври според района на засаждане.

Колкото по- рано бъдат засадени ягодите през есента, толкова повече време ще имат растенията да се развият и да заложат повече плодни пъпки, което ще довете и до по- добри резултати през пролетта.

Количеството плодове ще бъде по- голямо в сравнение с ягоди, засадени през месец Октомври.

Видове и типове разсад.

Разсад на Гол корен - Растенията се отглеждат на полето и се добиват директно от там, използва се през Пролетта и Есента. След разсаждане растенията се стресират и са необходими около 10 - 14 дена да се прихванат добре.

Разсад в табла - Растенията се произвеждат в разсадни табли с различни големини на гнездата при специални условия. Качеството на разсада е в пъти по- добро от разсада на Гол корен. При използването на разсад в табла производителите печелят 2 седмици време, защото растенията не се стресират при разсаждането и продължават активното си развитие. Използва се през цялата година.

Разсад в контейнер - Растенията се произвеждат в разсадни табли и се доотглеждат в контейнер според желанието на клиента при специални условия.

Важно е когато използвате разсад на Гол корен винаги да използвате здрави растения с добре оформена росетка и добре развита коренова система и дължина на корена 6 -7 см който не са заразени с Вирусни заболявания и са произведени през текужата година, наблюдавани и изследвани от съответните държавни органи като ИАСАС.

Използва се здрав майчин(маточен) материал с доказано качество и произход.

Използването на посадъчен материал, които не е придружен от съответните документи, доказващи неговото качество и произход носи рискове, които могат до доведат до значителни загуби за производителя.

Колко време могат да се отглеждат ягодите след засаждане?

Отглеждането на ягоди за промишлени цели изисква на всеки 2 – 3 години те да бъдат подменяни, а когато се отглеждат за собствени нужди то това може да става на 4 – 5 години.

Как трябва да се засадят ягодите?

Ягодите могат да се засаждат по няколко начина, но тук ще ви представим двата най-популярни.

Първи начин:

На висока леха с формата на трапец с размери 60 см в горната равна част и 20 см височина на лехата чрез мулчиране с черно фолио, което е надупчено фабрично двуредово при схема на засаждане 25 см между растенията и 30 см между редовете или 30 см между растенията и 30 см между редовете. Препоръчително е междуредията да бъдат 50 – 60 см, така че да може да се ходи спокойно без да се мачкат ягодите.

Според схемата на мулчиращото фолио се засаждат 6 или 8 растения на линеен метър.

За пример:

Имате площ с размери 2 на 10 метра, вие ще можете да разположите 2 реда по 10 метра. За това пространство ще са необходими между 120 и 160 растения според дупките на черният мулч.

Мулчиращото фолио спомага за затопляне на почвата,  запазване на почвената влажност и бързото оттичане на водата при дъждове, което води до по голямо качество на плодовете в периода  на зреене.

Мулчиращото фолио редуцира плевелите до минимум което от своя страна води до намаляване на разходите за плевене, окопаване и т.н.

При използване на мулч, задължително се поставя капково напояване, препоръчва се да се използват два маркуча, като те се поставят от вътрешната страна на дупката до корените. Така се постига по качествено и по бързо напояване на корените, като хранителните вещества могат да се подават по системата с по голяма точност и да отидат директно в областа на корените.

Втори начин:

При вторият начин не се използва черно фолио а ягодите се засаждат на повдигнат ред при схема 25 – 30 см между растенията и 60 – 70 см между редовете като при този вариант също се използват 6 – 8 растения на кв.метър.

При отглеждане на ягодите по този начин е необходимо поливането да се извършва гравитачно а торенето да се прави ръчно като е необходимо последващо окопаване.

Недостатъците при отглеждане на ягоди без мулч са:

Високи разходи за окопаване и плевене.

При дъждове през периода на зреене на плодовете загубите са значитено по голями, защото водата не може да се изтича толково бързо както при черния мулч. В този случай се използва слама която се постиля на земята за да няма директен контакт на плодовете с почвата.

Важни съвети при засаждане на ягоди:

Преди разсаждането на разсада тои трябва да бъде почистен от сухи и стари листа и листа по които има петна и увреждания.

Корените се подрязват леко така че да се запази тяхната максимална дължина и да се съхранят повече хранителни вещества. Така се увеличава и допирът им с почвата. Ако използвате разсад произведен в табла или контейнер, това не е необходимо да се прави.

 

 Важно при засаждането на корените е розетката да остане на нивото на почвата. Не е препоръчително тя да бъде във въздуха, защото е възможно да загине, също така прекалено дълбокото засаждане на розетката води до загниване и загиване на растението.

Задължително е веднага след засаждането корените да бъдат поляти за да се оплътни почвата и да не остават кухини. Поливат се няколко пъти през следващите 7 – 10 дена за да се постигне максимална прихващаемост.

Полезна Информация за Малини

Къде могат да се отглеждат Малини?

Малините могат да се отглеждат на всякъде в България. Тя е влаголюбив овощен вид и изисква често напояване. Развива се най-добре на влагозадържащи почви богати на хранителни вещества.

Кога е най-подходящото време за засаждане на Малини?

Засаждането може да се извършва през Пролетта и Есента когато се използва разсад на Гол корен, както и целогодишно ако използвате разсад произведен в табла или контейнер.

Най-подходящото време за засаждане на растенията на Гол корен през пролетта е до края на Месец Март а през есента от края на месец Октомври след опадането на листата до трайно застудяване.

Видове и типове разсад.

Разсад на Гол корен - Растенията се отглеждат на полето и се добиват директно от там, използва се през Пролетта и Есента.

Разсад в табла - Растенията се произвеждат в разсадни табли с различни големини на гнездата при специални условия, Качеството на разсада е в пъти по добро от разсада на Гол корен.

Разсад в контейнер - Растенията се произвеждат в разсадни табли и се доотглеждат в контейнер според желанието на клиента при специални условия.

Важно е винаги да използвате здрави растения с добре развита коренова система, произведени през текужата година които не са заразени с вирусни заболявания, наблюдавани и изследвани от съответните държавни органи като ИАСАС.

Използва се здрав майчин(маточен) материал с доказано качество и пройзход.

Използването на посадъчен материал които не е придружен от съответните документи, доказващи неговото качество и произход носи рискове които могат до доведат до значителни загуби за производителя.

Колко време могат да се отглеждат малините след засаждане?

Малините могат да се отглеждат до 10 години на едно място след тяхното засаждане, но трябва да се подлагат на резитба всяка година, като се отстраняват вече старите пръчки и се оставят новите леторасти които ще плододават през следващият сезон.

Как трябва да се засадят Малините?

Малините се засаждат в бразди с дълбочина около 30 – 35 см, а растенията се поставят 3 – 5 см по-дълбоко отколкото са били в  разсадника. Растоянието от корен до корен е 50 – 70 см в зависимост от Сорта. Пръчките се подрязват на около 20 – 25 см. Междуредовото растояние се оставя от 1.80 до 2.5 метра според начина и техниката на обработка. Отглеждането на малини изисква изграждането на конструкция, която да придържа растенията изправени.

Малините могат да се отглеждат и в контейнер, като това улеснява процеса, спестява пари и време за обработки и плевене на насаждението. Поливането се извършва по прецизно  с по-малък разход на вода.

Важни съвети при засаждане на Малини:

Преди разсаждането на разсада тои трябва да бъде почистен от сухи и стари листа и листа по които има петна и увреждания.

Корените се подрязват леко до здрава част ако се използва разсад на Гол корен така че да се запази тяхната максимална дължина и да се съхранят повече хранителни вещества. Така се увеличава и контакта им с почвата.

Ако се използва разсад произведен в табла или контейнер това не се прави.

Важно при засаждането на Голи корени е те да бъдат засадени по-дълбоко с 3 – 5 см отколкото са били в разсадника.

При използването на Разсад произведен в табла или контейнер това не е необходимо, растенията се поставят на нивото на земята.

Задължително е веднага след засаждането на корените да бъдат поляти много добре за да не остават кухини и да се оплътни почвата около корените добре. Поливат се няколко пъти през следващите 7 – 10 дена за да се постигне максимална прихващаемост.

© Bootshop

All rights Reserved Terms Legal notice